Dagstur – Sør-Gjæslingan

Reisebeskrivelse

Lørdag 7. august 2021

Velkommen ombord på en fin tur til Trøndelags vakre kyst. Turen arrangeres i samarbeid med Vega Reiser.

Sør-Gjæslingan var kjent som fiskevær mange hundre år tilbake i tid. Steinalderfunn i området kan tyde på at været ble bosatt svært tidlig. Fra koppskattetellingen i 1645 fins tre navngitte oppsittere, men det er først i 1720 årene at opplysningene om befolkning på Gjæslingan begynner å bli sikre. Selv om det frem til 1900 tallet var få oppsittere på Sør Gjæslingan , huset været ofte så mange som 400 båter.

Inkludert i prisen:
 Reise i moderne turbuss med erfaren sjåfør
 Båttur til Sør-Gjæslingan
 Middag
 Enkel servering på bussen
 Aktiv reiseleder fra Vega Reiser

Pris pr. gjest: kr. 1800,-   Depositum 300,-

Vi følger alltid myndighetenes råd vedrørende Covid-19. Det vil derfor på denne turen være begrenset med plasser på bussen.

 

Reisebeskrivelse:

Kl. 6.00

Avreise fra Trondheim Sentralstasjon plattform 12. Vi reiser med moderne turistbuss oppover mot Steinkjer, og her gjør vi et lite stopp. Deretter tar vi Kystriksveien (RV 17) som går langs kysten helt opp til Bodø. Kystriksveien er kjent for attraksjoner som ligger som perler på en snor på veien nordover, men i dag stopper vi i Namsos, The Rock City!

Kl. 9.45

Ved kaia venter MS Fjord Viking som skal ta oss ut til øygruppen. Skipet er bygget i 2012 og er et hurtiggående katamaranfartøy.

Vi legger ut fra kai og tar oss ut til øygruppa Sør-Gjæslingan, en båttur på en drøy time. Når vi kommer på øya vil det bli fortalt litt om dette sjarmerende øyværet. Vi får blant annet høre om hvordan det var i høysesong da det var så mange båter her at man kunne gå tørrskodd mellom øyene.

Det blir god tid til å se seg om, og på Fiskarheimen kan man få kjøpt en kopp kaffe og det som sies å være Sør-Gjæslingans beste vafler. Bak disken står frivillige fra fiskeværets venneforeningen.

Sør-Gjæslingan var kjent som fiskevær mange hundre år tilbake i tid. Steinalderfunn i området kan tyde på at været ble bosatt svært tidlig. Fra koppskattetellingen i 1645 fins tre navngitte oppsittere, men det er først i 1720-årene at opplysningene om befolkning på Gjæslingan begynner å bli sikre. Selv om det frem til 1900-tallet var få oppsittere på Sør-Gjæslingan, huset været ofte så mange som 400 båter. Fra  århundreskiftet kom mange flere fastboende til været, hovedsakelig fiskere som kjøpte rorbuer eller bygde hus for å bosette seg der. På det meste kunne opptil 1200 fiskebåter med ca. 5000 man og 150 handelsfartøy være samlet på været. Men i likhet med andre øysamfunn langs kysten, ble Sør-Gjæslingan et offer for sentraliseringstendensene som økte i samfunnet på tiden. Sør-Gjæslingan fikk sin siste væreier i 1969, Petter Kjøllberg, og nedgangen i folketallet hadde til da vært forbausende lite. Daværende Vikna kommune var svært interessert i at fiskemottaket på Sør-Gjæslingan skulle drives videre, og stilte med økonomiske garantier. I tillegg fikk væreieren støtte fra Distriktenes Utbyggingsfond. Til tross for dette kom de første søknadene om fraflytting like etter 1970. Vikna kommune var negative til å behandle disse, og først i 1975 da væreieren også kom med søknad, ble de innvilget. I de to påfølgende årene oppløses hele øysamfunnet. I 1978 gikk væreieren konkurs, og året etter legger Namsos trafikkselskap ned den faste båtruten til fiskeværet.

Kl. 13.50

Etter noen timer her møtes vi på kaia hvor MS Foldafjord tar oss tilbake til Namsos igjen, hvor vi ankommer ca. Kl. 15.10. Vi tar turen bort til Ullvaren kafe for middag, og om tiden tillater det, kan de som har lyst være med reiseleder på en liten rusletur før vi setter oss på bussen.

Kl. 17.00

Avreise fra Namsos med forventet ankomst i Trondheim omtrent kl. 20.00.

Bestill tur

  • Navn Fødselsdato (6 siffer) Actions
       
    There are no Reisende.

    Maximum number of reisende reached.

  • Ved å trykke "bestill" aksepterer du at vi kan lagre dine personopplysninger. På den måten får vi behandlet bestillingen din på en god måte, og kunne kontakte deg om nødvendig. Les vår personvernerklæring.

Påmelding: 72 55 33 94 (Hverdager 0900 – 1500) eller på mail: post@tbuss.no